Mediator Anca Pop: Intalnire cu deputatul avocat care incurajeaza medierea

poza alina gorghiuLuna martie este luna femeii si a renasterii naturii. Asta intr-o definitie generalista si incadrata in tipare sociale. Anul acesta, inceputul lunii martie a adus o vizita mult asteptata de catre mine ca si mediator, sotie de avocat cu preocupari legate de viata politica si publica.

Astfel, vineri 06.03.2015 am avut parte de o intalnire profesionala pe care o asteptam cu nerabdare din dorinta de a imi face publice nelamuririle sau indoielile. Cu ajutorul deputatului satmarean Romeo Nicoara si din initiativa unor colege mediatoare extrem de inimoase a avut loc discutia mult asteptata pe teme legate de mediere cu nimeni altcineva decat deputatul Alina Gorghiu, o femeie puternica, lider politic de prim-plan, avocat si bineinteles mediator.

Tema discutiei a fost Medierea – parte din strategia de dezvoltare apoza grup mediatori sistemului judiciar 2015-2020. Am avut oportunitatea sa discutam deschis intre colegi, sa analizam punctul in care se afla acum medierea in Romania, relatia noastra cu justitiabilii, cu magistratii dar si cu avocatii sau notarii. Am avut parte de raspunsuri sincere si pertinente din partea doamnei deputat si astfel ne-am format cu totii o idee mai clara despre cine suntem, ce reprezentam si ce ne dorim pentru viitor.

 

Mediator Anca Pop: Medierea in materie penala

Poza Anca Pop mediere penala Tg MuresIn cursul zilei de vineri, 21.03.2014, a avut loc la Targu Mures un stagiu profesional dedicat mediatorilor autorizati, avand ca si principala tema Notiuni elementare privind medierea in materie penala. Pregatirea profesionala continua este una extrem de importanta in ceea ce priveste schimbul de experienta si acumularea de cunostinte noi in domeniu, raspunsuri la problemele ivite din practica. La acest stagiu privind medierea in materie penala au participat si cativa profesionisti din judetul Satu Mare printre care si mediator Anca Cristina Pop. Stagiul profesional a fost destinat tuturor mediatorilor, impreuna cu gazdele din Mures fiind prezenti mediatori interesati de subiect din toate partile tarii.

Invitat special al mediatorilor la acest stagiu profesional a fost unul dintre cei mai cunoscuti magistrati, Cristi Danilet, judecator, membru al CSM. Acesta a tinut o prelegere despre situatiile in care medierea poate interveni in cazurile penale, importanta pe care o are solutionarea prin mediere in astfel de cazuri.

Au fost evidentiate diferentele dintre medierea in civil si medierea in penal, care este o posibilitate introdusa odata cu modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala, modificari de data recenta.

In materie penala, nu exista obligatia pentru parti de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii cu privire la conflict. Indeplinirea procedurii de informare cu privire la avantajele medierii in materie penala pentru conflictul concret ivit intre parti ramane la alegerea partilor implicate. Aspectele legate de medierea in cadrul procesului penal sunt aduse la cunostinta partilor prin doua proceduri distincte: organul judiciar este tinut sa faca o prezentare generala a avantajelor folosirii medierii, precum si dreptul de a apela la un mediator, in cazurile permise de lege, prevazut in mod expres de noul Cod de procedura penala pentru suspect, persoana vatamata, inculpat, partea civila sau partea responsabila civilmente, asa cum a precizat si judecatorul Danilet.
Prezentarea a fost una interactiva, mediatorii avand posibilitatea de a adresa intrebari sau de a isi exprima nelamuriri, la care au primit raspunsuri avizate.

Acest stagiul profesional in materie penala a fost coordonat de catre Ion Dedu – mediator, formator si membru al Consiliului de Mediere.

Mediator Anca Pop: Reducerea taxei judiciare de timbru

Reducerea taxei judiciare de timbru pentru litigii de partaj, transferuri demediator-Anca-Pop proprietate sau alte drepturi reale solutionate prin mediere:

Evolutiile in modificarile si completarile legii si practicii medierii sunt pozitive in ceea ce priveste incurajarea persoanelor de a isi rezolva prin mediere litigiile privitoare la proprietati. Dupa intrarea in vigoare a OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, incepand din 29.06.2013, in ceea ce priveste taxele de timbru aferente obiectului conflictului, persoanele care au apelat la mediere pentru solutionarea unui litigiu de: partaj,transfer de proprietate sau transferul altui drept real asupra imobilelor sunt scutite de 50% din taxele de timbru care se calculeaza la valoare in conditiile in care se depune direct acordul de mediere pentru a obtine hotararea care sa consfinteasca intelegerea prin mediere (adica in termeni juridici –  hotararea de expedient).

Trebuie precizat ca la aceasta taxa se adauga si o taxa de timbru modica de 20 lei, stabilita de lege pentru incuviintarea unui acord de mediere in instanta. Cuantumul taxei este valabil indiferent de momentul depunerii cererii, inainte sau dupa inceperea unui proces.

Ordonanta de urgenta 80/2013 privind taxele judiciare de timbru – Articolul 11:

(1) Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a.) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere – 20 lei;

In cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat.

In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5.

 Valoarea de 50% a taxei se calculeaza in raport cu modul de calcul descris in art. 5, mai jos: fie 50% din 5%, adica 2.5% din valoarea tuturor bunurilor partajate, daca cererile se fac concomitent pentru fiecare categorie de cereri in aceeasi actiune; fie 50% din 3%, adica 1.5% din valoarea la care se raporteaza cererea, pentru cereri din materia partajului efectuate separat pe parcursul unui proces.

Articolul 5
(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a.) stabilirea bunurilor supuse impartelii – 3% din valoarea acestora;
b.) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c.) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna – 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d.) cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e.) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive – 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f.) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.

Mediator Anca Pop: Taxele judiciare in caz de mediere

mediator-Anca-PopConform OUG nr. 80/2013 care se refera la taxele judiciare de timbru, medierea se taxeaza dupa cum urmeaza:

Art. 11 – (1) Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:

a.) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere – 20 lei; in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat

In cazul unei actiuni in instanta, conform aceleiasi OUG nr. 80/2013 taxele sunt dupa cum urmeaza:

Art. 3 – (1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:

a.) pana la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai putin de 20 lei;

b.) intre 501 lei si 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;

c.) intre 5.001 lei si 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;

d.) intre 25.001 lei si 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;

e.) intre 50.001 lei si 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;

f.) peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.

(2) Se taxeaza potrivit alin. (1) si urmatoarele categorii de actiuni:

a.) in constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea partilor in situatia anterioara este scutita de taxa de timbru daca este accesorie acestor cereri;

b.) privind constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial;

c.) prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile sau de constituire a unor drepturi reale asupra acestora.

Art. 4 – (1) In cazul actiunilor posesorii taxa judiciara de timbru se calculeaza la o valoare care se stabileste la 20% din valoarea bunului a carui posesie se solicita.

(2) Taxa judiciara de timbru pentru actiunile care au ca obiect un dezmembramant al dreptului de proprietate se calculeaza la o valoare stabilita la 20% din valoarea bunului asupra caruia poarta dezmembramantul. In cazul cererilor care au ca obiect servituti taxa judiciara de timbru se calculeaza prin raportare la 20% din valoarea imobilului asupra caruia se solicita constituirea servitutii.

 

 

Mediator Anca Pop: Solutii pentru problemele dumneavoastra

Redau in cele ce urmeaza interviul publicat de catre www.portalsm.ro inmediator-Anca-Pop data de 03.09.2013:

Ati simtit vreodata ca problemele voastre va coplesesc? Ati simtit vreodata ca nu exista o solutie, o cale de mijloc pentru rezolvarea acestora?

Medierea este solutia rapida la indemana oricui, prin care esti ascultat, ti se explica pe întelesul tau, esti sfatuit, esti ajutat!

Ce este medierea?

Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, asa cum prevede Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Care sunt beneficiile medierii?

Printre beneficiile medierii putem enumera costuri in bani mai mici decat la instanta de judecata, confidentialitatea, rezultate durabile, eficacitate sporita, controlul partilor, flexibilitatea procedurii, participarea directa a partilor. Medierea ofera avocatilor un control asupra intelegerii, a incheierii conflictului, control de care nu dispun in instanta de judecata. Un alt avantaj colateral este reprezentat prin degrevarea instantelor de judecata de numarul mare de cazuri.

Care sunt principiile medierii?

Printre principiile care ghideaza actul medierii putem enumera principiul autonomiei partilor, principiul neutralitatii, principiul impartialitatii precum si principiul confidentialitatii.

Care sunt domeniile de aplicare ale medierii?

Partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in domeniul muncii, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de Legea nr. 192/2006.

Va astept ca impreuna sa gasim o rezolvare la problemele voastre, o solutie la conflictele care par fara cale de iesire!

Pentru programari: tel. 0745-93.90.93 sau la adresa din Satu Mare, strada Mileniului, nr. 10, corp A, ap. 11, judetul Satu Mare. 

Cu profesionalism,

Mediator Pop Anca Cristina.

 

Birou Mediator Pop Anca Cristina – Servicii oferite

attachment (1)Domenii de aplicare a serviciilor de mediere – Birou Mediator Pop Anca Cristina:

CONFLICTE IN MATERIE CIVILA

– dreptul de proprietate, succesiuni/mosteniri, partaje, evacuari, revendicari, pretentii, locatiuni, obligatii contractuale neexecutate, orice alte drepturi/obligatii civile supuse negocierii

CONFLICTE IN DOMENIUL MUNCII

– rezilierea in mod abuziv a contractului de munca, diferite compartimente ale societatii, subordonarea ierarhica, angajati sau intre angajati si angajator, concedieri pe motive disciplinare, resursele organizatiei, neplata unor drepturi banesti, discriminarea angajatilor, orice alte drepturi/obligatii supuse negocierii

CONFLICTE FAMILIALE

– divortul, partaj bunuri, neintelegerile dintre soti, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, orice alte neintelegeri ce apar intre soti si care pot fi solutionate prin mediere

CONFLICTE COMERCIALE

– interpretarea si aplicarea clauzelor contractuale, modalitatile si termenele de plata a obligatiilor financiare, calitatea serviciilor si produselor, rezilierea sau rezolutiunea contractelor, pretentiile comerciale izvorate din neexecutarea sau executarea cu intarziere a contractelor

CONFLICTE PRIVIND PROTECTIA CONSUMATORULUI

–  existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, nerespectarea clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, inlocuirea sau repararea produsului, lipsa informarii corecte si precise asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor, refuzul de a fi despagubiti

ORICE ALTE CONFLICTE SUPUSE MEDIERII